Основни проблеми с климатиците


Производителите на климатици обикновено правят здрави, висококачествени продукти, но и те рано или късно имат нужда от сервизна услуга.

По долу ще разгледаме основни причини и проблеми които ще попречат на работата на вашият климатик.

ИЗПУСКИ на хладилен агент (фреон)

Ако климатикът ви е с ниско съдържание на хладилен агент, той има липса която е от неправилно инсталиране или разхерметизиране на системата (пропуск) . Ако тече, просто добавянето на хладилен агент не е решение. Обучен техник трябва да отстрани течовете, да тества ремонта и след това се зарежда системата с правилното количество хладилен агент. Не забравяйте,  ефективността на вашия климатик е най-голяма, когато зареждането на хладилния агент точно съответства на спецификацията на производителя и не е  презаредено. Изтичането на хладилен агент също може да бъде вредно за околната среда.

ПОДДРЪЖКА

Ако позволите на филтрите и изпарителя на климатика да се замърсят, климатикът няма да работи правилно, а компресорът или вентилаторите вероятно ще се повредят преждевременно.

АВАРИЯ ЗА ЕЛЕКТРОНЕН УПРАВЛЕНИЕ

Управлението на компресора и вентилатора може да се износва, особено когато климатикът се включва и изключва често. Тъй като корозията на проводниците и клемите също е проблем в много системи, електрическите връзки и контакти трябва да се проверяват по време на професионална услуга.

СЕНЗОРНИ ПРОБЛЕМИ

Стайните климатици разполагат с термостатен сензор, разположен зад контролния панел, който измерва температурата на въздуха, постъпващ в изпарителя. Ако сензорът не е в положение, климатикът може да работи постоянно или да се държи нередно. Сензорът трябва да е близо до изпарителя, но да не го докосва; не регулирайте позицията му ще настъпят промени в поведението на оборудването.

ПРОБЛЕМИ ЗА ДРЕЖАЖ

Проверете изтичането на кондензат, за да се уверите, че той не е запушен и  се оттича правилно.

Това се установява като се симулира естествения процес като  отстраните въздушните филтри и от тяхната позиция с пластмасова бутилка с вода се използва част от съдържанието ѝ, до момент в които не се  установи правилно отичане от дренажната тръба.

Стайните климатици може да не се източват правилно, ако не са монтирани на ниво.


Предотвратяване на големи разходи за ремонт

Малки проблеми обикновено се откриват при редовни проверки за поддръжка и обикновено могат да бъдат отстранени доста бързо и евтино. Ако малките проблеми останат незабелязани или се игнорират, те вероятно ще се превърнат в много по-големи проблеми, които изискват задълбочен ремонт или дори пълна подмяна на системата.